Nyheter från Institutionen för farmaci
Framtidens antibiotikaforskare på sommarskola i Uppsala
2022-09-08
Antibiotikaresistens, Innovationer och Design Thinking stod på agendan då Farmaceutiska fakulteten välkomnade unga forskare från sex europeiska universitet till TIPAT Summer School 2022. ”Att organisera ett arrangemang av det här slaget skapar stora mervärden”, säger Iris Minichmayr vid institutionen för farmaci.

År 2019 beräknas 1,3 miljoner människor ha avlidit till följd av infektioner orsakade av resistenta bakterier. De tar därmed plats bland världens vanligaste dödsorsaker, och i Uppsala koordineras just nu en rad initiativ – bland dem ReAct, ENABLE-2 och Uppsala Antibiotic Center – för att i tvärvetenskaplig samverkan vända utvecklingen. I sena augusti välkomnade Uppsala universitet dessutom doktorander från sex europeiska universitet till TIPAT Summer School 2022 med fokus på antimikrobiell resistens, innovation och entreprenörskap.
– Farmaceutiska fakulteten deltar sedan två år i ett europeiskt nätverk där vi förbereder unga forskare för en karriär inom utveckling av skräddarsydda antibiotikabehandlingar. Sensommarens mötesplats gav oss ett bra tillfälle att visa det vår egen grupp arbetar med, men också att presentera ett smakprov på Uppsalas många styrkor inom Life science och antibiotikaområdet, och mitt intryck är att våra gäster var väldigt nöjda med sitt besök, konstaterar Lena Friberg, professor i farmakokinetik och farmakodynamik.
Sommarskolan erbjöd tre dagar med föreläsningar och praktiska moment med lärare från akademi, industri och myndigheter. Att pandemin under nätverkets första år i princip satt stopp för fysiska möten bidrog till att stor vikt lades vid teambuilding och sociala aktiviteter. Ett mycket uppskattat inslag var också den workshop i Design Thinking som leddes av Entreprenörstiftelsen Drivhuset.
– Övningen i Design Thinking var oerhört intressant och fick oss att reflektera över hur vi närmar oss ett problem. Faktum är att hela sommarskolan var välplanerad och lyckades täcka ett brett spektrum av ämnen, samtidigt som vi fick gott om utrymme för interaktion med lärarna, men också mellan oss yngre forskare. Jag är väldigt glad över att ha fått delta vid den här mötesplatsen, säger en av doktoranderna vid TIPAT Summer School 2022.
På plats i Uppsala Biomedicinskt Centrum var, utöver Lena Fribergs forskargrupp, representanter för bland annat Uppsala universitets Medicinska och Teknisk-naturvetenskapliga fakulteter, Läkemedelsverket och Drivhuset. Även Björn Arvidsson, verksamhetsledare vid STUNS Life science, gjorde ett gästspel vid sommarskolan där han höll föreläsningen Why innovation and entrepreneurship?
– Att organisera ett arrangemang av det här slaget genererar stora mervärden på flera plan. Det stärker banden inom våra lokala nätverk, samtidigt som våra egna doktorander får utrymme att ta plats i ett internationellt sammanhang. Två av dem förbereder just nu vistelser vid Roche och Paul Ehrlich Institut, och då TIPAT går i mål om ett par år hoppas vi ha etablerat kontakter för gemensamma ansökningar och vetenskapliga samarbeten en lång tid framåt, säger Iris Minichmayr, forskare i farmakokinetik och farmakodynamik.
FAKTA
- TIPAT (Training towards Innovative Personalized Antibiotic Therapy) är ett Europeiskt nätverk för utbildning av juniora forskare med fokus på innovativa metoder för individuellt anpassad antibiotikabehandling.
- Forskarutbildning inom i TIPAT ges av ett tvärvetenskapligt team bestående av akademisk expertis, sjukhus, startups och läkemedelsföretag.
- TIPAT erhåller finansiering från Horizon 2020.
MER INFORMATION
KONTAKT
Lena Friberg, professor
Institutionen för farmaci
lena.friberg@farmaci.uu.se
text: Magnus Alsne, foto: Iris Minichmayr, David Naylor
Fler nyheter
-
Best Paper Award till Alexandra Teleki & Kollegor
2023-05-26
Alexandra Teleki och Ann-Christin Jacobsen med kollegor har mottagit Best Paper Award för sin artikel Intrinsic lipolysis rate for systematic design of lipid-based formulations som är publicerad i tidskriften Drug Delivery and Translational Researchs specialutgåva maj 2023.
-
Margareta Hammarlund-Udenaes tilldelas Gustaf Adolfsmedaljen i guld
2023-05-24
Margareta Hammarlund-Udenaes, Professor emeritus och tidigare dekan vid Farmaceutiska fakulteten, har av Uppsala universitet tilldelats den äldre Gustaf Adolfsmedaljen i guld för sina många betydelsefulla insatser.
-
Nu ritar AI och självlärande maskiner om den farmaceutiska arenan
2023-05-22
– Den nya tekniken erbjuder fantastiska möjligheter för den farmaceutiska forskningen, och att nu bromsa utvecklingen skulle riskera att förpassa Sverige till ett internationellt kölvatten, säger Per Larsson, forskare vid Farmaceutiska fakulteten som 2022 lett ett projekt vid Uppsala universitets tvärvetenskapliga satsning AI4Research.
-
Premiär för Farmaceutiska fakulteten • The Movie
2023-05-11
Kan man uppfinna nya läkemedel och vara popstjärna på samma gång? Följ med när Alice, David, Nadia och Valter från Uppsala Musikklassers årskurs 7 besöker Uppsala universitets Farmaceutiska fakultet för att ta reda på om det är sant att några av världens bästa forskare jobbar i deras stad (English subtitles available).
-
Uppsala universitet i internationell satsning på miljövänlig läkemedelsförskrivning
2023-05-11
Med ett miljonanslag från brittiska Medical Research Council har Uppsala universitets Farmaceutiska fakultet, skotska University of Highlands and Islands och NHS Highland inlett ett samarbete för att implementera ett miljöperspektiv vid läkemedelsförskrivning – och de gemensamma ambitionerna når längre än så.
-
Ny studie bidrar till att bana väg för oral tillförsel av biologiska läkemedel
2023-04-21
I en aktuell artikel visar Benyamin Naranjani och Per Larsson, forskare vid SweDeliver, att minskad peristaltisk våghastighet kan öka den maximala koncentrationen av permeabilitetsförbättrare och makromolekyler vid epitelytan med 397 respektive 380 procent.
-
De söker i medicinskåpet efter nya verktyg mot ovanliga sjukdomar
2023-03-17
Att ta en lovande substans från laboratoriet till godkänd behandling kräver stora resurser. Sällsynta sjukdomar står därför sällan först i tur när nya idéer ska prövas, så nu tar Farmaceutiska fakulteten plats i flera europeiska konsortier som söker vägen framåt bland redan kända läkemedel.
-
Populär kurs sätter fokus på Läkemedel i miljön
2023-03-17
Aktuell forskning visar hur läkemedlens aktiva substanser påverkar vår miljö. Nu samlar Farmaceutiska fakulteten flera centrala branschaktörer i syfte att bygga hållbara nätverk mellan framtidens experter och deras blivande arbetsgivare.
-
3D-skrivare anpassar läkemedel för svårt sjuka barn
2023-03-17
I ett laboratorium på BMC står en maskin, knappt större än en kaffebryggare men med potential att revolutionera vården i grunden. ”År 2030 räknar vi med att ha 3D-skrivare i patienternas hem som skapar läkemedel efter varje individuellt behov", säger Christel Bergström, professor vid institutionen för farmaci.
-
Ny modell att förutsäga läkemedelsabsorption minskar behov av djurförsök
2023-03-07
I en aktuell avhandling introducerar Vicky Barmpatsalou, doktorand vid SweDeliver, nya in vitro modeller som på ett kostnadseffektivt sätt indikerar vilka läkemedelskandidater som har bäst förutsättningar för oral tillförsel och absorption i tjocktarmen.
-
Uppskattat elevbesök på Farmaceutiska fakulteten
2023-02-10
– Vi tyckte precis allt var superspännande, säger Alice Mankert, en av fyra högstadieelever från Uppsala Musikklasser som en dag i februari besökte Farmaceutiska fakulteten för att lära sig mer om aktuell läkemedelsforskning och även bjöd på en bejublad rockkonsert i kårhuset Pharmen.
-
Greta Hultqvist får miljonanslag från Alzheimerfonden
2022-12-22
Greta Hultqvist, docent och forskare i proteinläkemedelsdesign, tilldelas ett miljonanslag från Alzheimerfonden. ”Mitt mål är att min forskning ska bidra till framtida behandlingar, och med nya proteinläkemedel kan vi göra stor skillnad” säger Greta Hultqvist.
-
Sweden Inhalation Network samlar Sveriges expertis i pulmonär tillförsel
2022-12-15
Sweden Inhalation Network arbetar för att ge en ny generation svenska forskare tillgång till ledande kompetens i pulmonär läkemedelstillförsel. Torsdag 15 december gästar nätverket SweDeliver och NextBioForms webinarieserie för att presentera sin verksamhet och framtida satsningar.
-
DRUGtrain utforskar drug repurposing i kampen mot obotlig njursjukdom
2022-12-15
Med finansiering från Horizon 2020 utforskar det europeiska konsortiet DRUGtrain om kända läkemedelsmolekyler även har terapeutisk effekt mot den idag obotliga njursjukdomen ADPKD. ”Vårt mål är att identifiera hur befintliga läkemedel kan verka mot ADPKD och därmed bidra till nya behandlingsmöjligheter” säger Alina Meyer, doktorand vid Uppsala universitet.
-
Alexandra Teleki ny ledamot i Particle Technology Forums (AIChE) exekutiva kommitté
2022-12-08
Hallå där… Alexandra Teleki, forskare med fokus på farmaceutisk nanoteknik och biträdande centrumledare i SweDeliver, som 1 januari 2023 tillträder som enda icke-amerikan i The Particle Technology Forums exekutiva kommitté.
-
Vinnova lovordar SweDeliver i aktuell utvärdering
2022-12-01
SweDeliver får fortsatt höga betyg för sitt forskningsprogram och framgångsrika byggande av nätverk och kompetens för framtida läkemedelstillförsel. Denna gång från huvudfinansiären Vinnova som i en rapport betonar bland annat den effektiva samverkan som präglar kompetenscentret.
-
Cancerfonden anslår 7 miljoner till Sara Mangsbo, Ola Spjuth och Ola Söderberg
2022-11-17
Immunterapi mot tumörer, Studier av hur DNA-skador genererar cancerceller och Cellprofilering i ett robotiserat laboratorium är i fokus då Cancerfonden anslår 7,2 miljoner till tre lovande forskningsprojekt vid Farmaceutiska fakulteten.
-
Vetenskapsrådet anslår 10 miljoner kronor till forskning vid Institutionen för Farmaci
2022-11-10
Thomas Dorlo, Lena Friberg och Margareta Hammarlund Udenaes vid Institutionen för Farmaci erhåller anslag om totalt 10 miljoner kronor i Vetenskapsrådets utlysningar inom Medicin och hälsa samt Naturvetenskap och teknikvetenskap 2022.
-
Richard Bergström och Siew Chai nya hedersdoktorer vid Farmaceutiska fakulteten
2022-10-21
Farmaceutiska fakulteten har utsett Richard Bergström, tidigare nationell vaccinsamordnare, och Siew Chai, Associate Professor vid Monash University, till hedersdoktorer. Promotionen äger rum i Uppsala Universitetsaula 27 januari 2023.
-
Nanopartiklar banar väg för biologiska läkemedel i tablettform
2022-10-21
I en aktuell studie visar forskare vid Uppsala universitet hur specialdesignade nanopartiklar banar väg för oral tillförsel av biologiska läkemedel. ”Att partiklarna tas upp i stora mängder i tarmens celler kan bli betydelsefullt för många patienter,” säger Patrik Lundquist, forskare i läkemedelsformulering.
-
Flera nya vetenskapliga publiceringar av SweDelivers juniora forskare
2022-10-20
Under sommaren och hösten publicerar Ires van der Zwaan, Marcus Wanselius, Ann-Christin Jacobsen och flera andra juniora forskare vid SweDeliver resultat som tillför värdefull kunskap till forskning om läkemedelstillförsel.
-
SweDeliver får toppbetyg i aktuell utvärdering
2022-10-20
SweDeliver infriar de högt ställda förväntningarna och står väl rustade att nå sina mål, konstaterar kompetenscentrets Vetenskapliga råd i en aktuell utvärdering av det pågående samarbetet mellan Uppsala universitet och 16 läkemedelsföretag.
-
Nytt konsortium utvecklar RNA-baserad behandling mot Crohns sjukdom
2022-09-30
Med drygt 5 miljoner euro från Horizon Europé ska kunskapskonsortiet GENEGUT utveckla en RNA-baserad terapi mot inflammatorisk sjukdom i mag-tarmkanalen. ”Det inspirerar att anta en utmaning med så omfattande medicinska behov” konstaterar Per Artursson, professor i läkemedelsformulering.
-
Avhandling ger ny kunskap om oral tillförsel av biologiska läkemedel
2022-09-30
De biologiska läkemedlen fyller en allt viktigare funktion i vården, men trots mångårig forskning saknas ofta effektiva metoder att ge dem i tablettform. I en aktuell avhandling presenterar Staffan Berg ny kunskap om hur absorptionsförbättrare och rätt frisättningsprofil kan ökat upptag av biologiska läkemedel i blodet även vid oral tillförsel.
-
Sara Mangsbo erhåller entreprenörpriset BiotechBuilders Award
2022-09-08
– Att ta emot BiotechBuilders Award 2022 ger värdefull inspiration och bidrar förhoppningsvis till att befästa Uppsalas och de biologiska läkemedlens plats på den svenska Life Science-kartan, konstaterar Sara Mangsbo, forskningsledare i immunonkologi vid Uppsala universitet.
-
Populär sommarskola i farmakometri fortsätter växa
2022-09-08
– Det här den bästa kurs jag deltagit i under hela min forskarutbildning, konstaterar en deltagare vid Uppsala Pharmacometrics Summer School som varje augusti samlar doktorander från hela världen. ”Årets sommarskola är vår hittills största” säger Mats Karlsson, professor i farmakometri.
-
Uppsala universitet på plats 23 i världen inom Pharmacy & Pharmaceutical Sciences
2022-09-08
2022 års Academic Ranking of World Universities är klar. Uppsala universitet fortsätter klättra i kategorin Pharmacy & Pharmaceutical Sciences och når nu plats 23 i världen. ”Det är ännu ett kvitto på att vårt målmedvetna arbete ger resultat” säger Mathias Hallberg, dekan vid Farmaceutiska fakulteten.
-
Framtidens antibiotikaforskare på sommarskola i Uppsala
2022-09-08
Antibiotikaresistens, Innovationer och Design Thinking stod på agendan då Farmaceutiska fakulteten välkomnade unga forskare från sex europeiska universitet till TIPAT Summer School 2022. ”Att organisera ett arrangemang av det här slaget skapar stora mervärden”, säger Iris Minichmayr vid institutionen för farmaci.
-
Konferens om Translationell PKPD väcker internationellt intresse
2022-09-08
14-15 september tar konferensen Translating PKPD – (Retro)Perspectives den internationella Farmakokinetiken och Farmakodynamiken till Uppsala universitet. ”Det inspirerar att få välkomna en så betydande del av vårt vetenskapliga fält, konstaterar Irena Loryan vid Farmaceutiska fakulteten.
-
Att ersätta djurförsök i forskning om läkemedel
2023-04-18
Maria Karlgren och hennes kollegor vid Institutionen för farmaci på Uppsala universitet, utvecklar och använder olika modeller och metoder för att studera egenskaper hos tilltänkta substanser i läkemedel. De har utvecklat flera in vitro-metoder, som har kunnat ersätta vissa djurförsök, vilket Maria förklarar i Jordbruksverkets film.
-
Quality Abstract Award till Anders Thorsted
2021-11-29
Vid ACoP tidigare denna månad tilldelades Anders Thorsted Trainee Qualty Abstract Award!
-
1:a pris i Young Investigator Session på ISAP tilldelades Vincent Aranzana-Climent
2021-11-29
Under Young Investigator Session på International Society of Anti-infective Pharmacology, Vincent Aranzana-Climent tilldelades 1:a priset för sitt arbete.
-
Två kollegor i farmakometri har blivit utsedda till årets ISoP fellows
2021-11-16
Det är med stor glädje och stolthet som vi kan annonsera att Prof. Lena Friberg och Dr. Siv Jönsson har båda blivit utsedda till årets ISoP Fellows
-
Seminarium av Cecilia Stålsby Lundborg
2021-09-08
"Without effective antibiotics, health care as we know it will not exist anymore!"
Missa inte denna unika möjlighet att interagera med en världsledande forskare inom global hälsa:: Cecilia Stålsby Lundborg, Professor vid Karolinska Institutet.
-
De får Farmacevtiska Studentkårens pedagogiska priser
2021-06-29
– Att få studenternas pris efter detta tuffa år värmer extra mycket, säger universitetsadjunkt Christina Wedén som, tillsammans med Ulrika Rosenström och Viktor Rognås, erhåller Farmacevtiska Studentkårens pedagogiska utmärkelser 2021.
-
Sökes: Doktorand inom projekt för antibiotikaformulering
2021-04-27
Forskningsgruppen för molekulär farmaci söker nu en doktorand att ingå i ett projekt för utveckling av en generisk nanoteknologiplattform för möjliggörande av optimal absorption av antibiotika med få biverkningar i magtarm-kanalen.
-
Sökes: Forskare inom molekylär farmaci
2021-04-07
Vi rekryterar just nu en forskare inom molekylär farmaci för projektet Strukturell karakterisering av formulerade makromolekylära läkemedel med lipider som svar på utspädning, smältning och genomträngning. Skicka in din ansökan senast den 16 april 2021.
-
Sökes: Post-doc för projekt om lipida nanopartiklar för oral läkemedelstillförsel
2021-04-07
Bli en del av vårt multidisciplinära team som en post-doc med fokus på lipida nanopartiklar för oral läkemedelstillförsel. Se annonsen nedan för mer information. Ansök senast 30:e april 2021.
-
Artikel från Läkemedelsformuleringsgruppen belyst i J Pharm Sci:s "Most Original and Most Significant Scientific Findings"
2021-03-29
Tidskriften Journal of Pharmaceutical Sciences har belyst forskningsartikeln med titeln "Proteomics-Informed Identification of Luminal Targets For In Situ Diagnosis of Inflammatory Bowel Disease" i sin senaste kvartalsvisa sammanfattning av de mest nytänkande och signifikanta vetenskapliga publikationerna.
Artikeln är författad av Shno Asad, Christine Wegler, David Ahl, Christel A.S. Bergström, Mia Phillipson, Per Artursson och Alexandra Teleki.
-
Sammanfattning av "Intestinanos"-projektet publicerad på CORDIS (ERC)
2021-03-11
"Förståelse för vad som händer i tarmen är avgörande för framgångsrika orala läkemedel"
Läs mer om det ERC-finansierade (avslutade) "Intestinanos"-projektet här: https://cordis.europa.eu/article/id/429242-building-virtual-intestine-to-fine-tune-the-formulations-of-new-drugs
-
Besök IFF:s virtuella utställning i årets digitala SciFest-mässa
2021-02-26
SciFest 2021 vid Uppsala Universitet blir digitalt! Besök mässan från 4-10 mars via fb.me/e/FeVTSzpY & scifest.se!
Lär dig mer om forskningen vi gör och om oral läkemedelsadministrering! Spana in vårt virtuelle labb, farmaciquiz och aktiviteter med nanopartiklar i samarbete med Georgios A. Sotiriou's labb vid Karolinska Institutet.
Se trailern för vårt Virtuella Labb: https://lnkd.in/dE-mjGw.
-
"11th Symposium on Pharmaceutical Profiling in Drug Discovery and Development" uppskjutet till januari 2022
2021-01-21
Det kommande "11th Symposium on Pharmaceutical Profiling in Drug Discovery and Development" vid Uppsala Universitet är uppskjutet till januari 2022 till följd av den rådande pandemisituationen.
-
Är du intresserad av att forska i sommar?
2021-01-11
Är du intresserade av att ingå i vårt team och genomföra ett forskningsprojekt över sommaren? Apotekarsocieteten har stipendier för att understödja 5-7 veckors forskningsstudier. Kontakta oss för att diskutera intressanta projektidéer! Deadline för stipendieansökan är 31:a januari.
-
Alexandra Teleki tilldelad Europeiska forskningsrådets (ERC) konsolidatoranslag
2020-12-10
Alexandra Teleki har blivit tilldelad Europeiska forskningsrådets (ERC) konsolidatoranslag (eng. "Consolidator Grant") för sitt projekt "MAGNETO". Hon och hennes team kommer att använda funktionaliserade nanopartiklar för att behandla inflammatorisk tarmsjukdom (IBD) i barn.
-
16.68 miljoner till forskning vid farmaceutiska fakulteten
2020-11-16
Per Artursson, Olof Eriksson, Hans Lennernäs och Ola Spjuth beviljas 16,68 miljoner kronor från Vetenskapsrådet för forskning inom medicin och hälsa. Anslaget kommer att betalas ut under perioden 2020 och fyra år framåt.
-
Professor Per Artursson: Giant of Pharmaceutical Sciences
2020-11-11
Professor Per Artursson utnämnd till Giant of Pharmaceutical Sciences av Journal of Pharmaceutical Sciences som är världens äldsta farmaceutiska tidskrift.
-
Doktorandtjänst inom läkemedelsexponering i kolon
2020-11-11
Sökande till doktorandtjänst inom COLOTAN-nätverket efterlyses. Projektets fokus kommer att vara på läkemedelsdistributionen i kolon och hur den påverkar läkemedels koncentrationer lokalt och systemiskt. Läs mer i platsannonsen här: https://mp.uu.se/sv/web/info/vart-uu/lediga-jobb/-/jobb/358445
-
Doktorandtjänst inom projekt om diffusion, upplösning och frisättningsmekanismers påverkan på läkemedelsabsorption från tjocktarm
2020-11-02
Sökande till doktorandtjänst inom COLOTAN-nätverket efterlyses. Projektets fokus kommer att ligga på upplösning, diffusion och frisläppning av läkemedel i colon. Läs mer i platsannonsen här: https://mp.uu.se/sv/web/info/vart-uu/lediga-jobb/-/jobb/358581.
-
Maria Karlgren tilldelas IQ-konsortiets och AAALAC:s internationella 3R-utmärkelse för år 2020
2020-10-30
Maria Karlgren har tilldelats år 2020:s internationella globala 3R-utmärkelse från IQ-konsortiet och AAALAC för den vetenskapliga artikeln “A CRISPR-Cas9 Generated MDCK Cell Line Expressing Human MDR1 Without Endogenous Canine MDR1 (cABCB1): An Improved Tool for Drug Efflux Studies.”